FIRST SERVED HJÆLPER DE SPONTANE RESTAURANTGÆSTRE MED AT FÅ ET BORD HER OG NU

Restaurantgæster bliver mere og mere spontane. Det er en udfordring, men også en mulighed for restauranterne.

Skrevet af Jakob Gaard Nielsen

jakob.png

Generelt set har vores restaurantmønstre ændret sig fra at være en sjældenhed, og noget vi gjorde ved specielle lejligheder, til at være en hverdagsoplevelse. En vigtig konsekvens heraf er, at vi bliver mere og mere spontane, hvilket er en udfordring for restauranters procedurer og bookingsystemer. Men i stedet for at fordømme dette og håbe at det forsvinder, bliver restauranterne nødt til at tænke over, hvordan de kan tilpasse deres forretning hertil. For de spontane gæster forsvinder ikke. Tværtimod bliver vi bare flere og flere.

spontan restaurantoplevelse.jpg

En lille anekdote om den spontane restaurantgæst

Det er fredag. Restauranten er fuldt booket til aften. En af reservationerne er en gruppe på 8, som skal ankomme kl. 19:30. Vi har placeret dem på bord 21 - vores eneste bord med plads til 8. Det er vores procedure, at grupper på 8 og flere, skal have en fast menu til hele bordet, så det vi har informeret fyren, der lavede reservationen, om. 

Den er nu 19:00. Restauranten er fuld af gæster og summer af stemning. To damer ankommer og fortæller vores vært, Clara, at de er med selskabet på 8. Vi har heldigvis ikke reserveret bord 21 lige før denne gruppe, da vi mente, at det ville blive for tidspresset. Så vi placerer de to damer ved deres bord og tilbyder dem en drink, mens de venter på resten af selskabet. Da Clara serverer dem deres drink, får en af damerne henkastet informeret hende om, at de bliver 6 i stedet for 8. Intet problem, siger Clara og går ud i køkkenet for at fortælle kokkene om ændringen.

Den bliver 19:30. Og 19:45. På bord 21 sidder stadig kun de to damer, så Clara spørger dem om resten af gruppen er på trapperne. Lidt irriteret og uforstående over Claras spørgsmål siger de, at de da først skal ankomme kl. 20:00.

Kl. 20:15 ankommer resten af selskabet endelig. Men i stedet for 4, ankommer de 8, så selskabet nu er oppe på 10. Clara begynder at stresse lidt, for bordet har max plads til 8 personer, og tiden er også ved at være et problem, da regeringens corona-restriktioner tvinger os til at få alle gæster ud senest kl. 22. Og vi har jo, som aftalt, planlagt en 5-retters menu til dem. Efter lidt debat med gruppen, går de med til at sidde ved et stort bord i lobbyen af hotellet, hvor vi har vores restaurant.

I mellemtiden har jeg været i køkkenet og bedt kokkene om at køre forretten, som vi får serveret, mens selskabet stadig er ved at finde sig til rette og kigge på drikkekortet. Mens jeg serverer maden, benytter jeg lejligheden til at informere dem om resten af menuen og at minde dem om, at siden de var sent på den, kommer vi til at køre menuen lidt hurtigere end normalt, så vi kan nå igennem den inden kl. 22.

Nu begynder tingene for alvor at køre af sporet. For ham der bookede bordet, fik ikke lige fortalt de andre om den faste menu, hvilket viser sig at være et stort problem for nogle i gruppen. De kan nemlig kun spise et par retter, som de i øvrigt selv vil vælge. Nu er det ved at være for meget for mig, og jeg kan ikke længere skjule min irritation. For jeg ved præcis, hvordan køkkenet vil reagere, når jeg skal bede dem stoppe med de 10 menuer, og i stedet køre mere end 10 forskellige a la carte retter. Så jeg begynder at diskutere. Da vi endelig lander på et kompromis, er der kun halvanden time til restauranten skal være lukket.
 
Da klokken bliver 22, forlader et noget misfornøjet selskab restauranten. Og størrelsen på deres regning har slet ikke været vores besvær værd.
 
 
Hvorfor fortæller jeg den her historie?
 
For at tilsvine vores gæster fordi de kom for sent og blev flere, end vi havde aftalt? Nej, formålet med historien er at illustrere, hvor galt det kan gå i mødet mellem spontane gæster og restauranters regler og procedurer. Klart, gruppen var lidt for meget, og vi var nok også i vores gode ret til at være lidt irriterede over dem. Men det er vigtigt at understrege, at de ikke var ude på at være irriterende - de var bare spontane.

De havde tydeligvis ikke planlagt middagen uger eller dage i forvejen. Det var en impulsiv idé. Nogle af dem havde sikkert mødtes til en fyraftensdrink og spontant besluttet at tage ud at spise sammen. Et par af dem havde sikkert aftaler med andre senere, så de havde inviteret dem med. På den måde gik de fra at være 8 til kun at være 6 for at ende på 10. Og derfor fik fyren ikke lige fortalt de andre om den faste menu. For bookingen blev sikkert lavet på en bar med en drink i hånden og fem i blodet. Derfor kom de for sent og på forskellige tidspunkter. Fordi for hver drink man indtager, relativeres ens forståelse af begrebet tid.   
Lad os bare være ærlige, vi har jo alle været der. Det kunne faktisk have været os den fredag aften, for den spontane restaurantgæst er nemlig et af tidens største tendenser. Og selvom det kan skabe udfordringer - men forhåbentlig sjældent så slemt som den udfordring jeg havde den aften - så synes jeg ikke, restaurantejere skal være frustrerede. For de spontane gæster er bare en konsekvens af det faktum, at vi generelt har fået flere penge mellem hænderne og dermed spiser på restaurant langt oftere. Restaurantbesøg er blevet en hverdagsting, og var det ikke for den udvikling, havde der jo slet ikke været et marked for alle de restauranter, vi har i dag. Jeg har lavet lidt research på den udvikling, og hvad den betyder for restaurationsbranchen, som du kan læse her.


Restauranterne bør tilpasse deres forretning efter de spontane restaurantgæster
 
Min pointe er, at restauranterne skal overveje, hvordan de kan tilpasse deres forretning til den nye virkelighed. For de spontane gæster forsvinder ikke. Vi bliver bare flere og flere. 

Jeg synes faktisk ikke bare, at restauranterne skal lære at leve med denne virkelighed. De burde elske den og virkelig tage den til sig, for de spontane gæster kan være de bedste gæster, man kan ønske sig. Først og fremmest besøger de restauranten, fordi de virkelig har lyst nu og her. For det andet, hvis de er så heldige at få et spontant bord et godt sted, er de ofte de mest taknemmelige gæster i restauranten og vil sige ja til næsten alt, du anbefaler dem at spise og drikke. De vil bare gerne forkæle sig selv. Så lad dem.    

Alt det gik desværre ikke op for mig den fredag aften, før det var for sent. For i stedet for at være så forbandet optaget af vores regler og procedurer, skulle jeg selvfølgelig have læst, hvad det var for et selskab. Og i stedet for at insistere på den faste fem-retters menu, som jeg skulle bruge en halv time på at diskutere med dem om, skulle jeg have foreslået, at jeg smed et par flasker bobler og nogle snacks på bordet, de kunne nyde, mens de fandt ud af, hvad de ville spise. Det havde med sikkerhed resulteret i, at de ville have forladt restauranten i godt humør og med en stor anbefaling til deres venner. Deres regning var højst sandsynligt blevet den samme, som havde de fået den faste menu. Og er det ikke det, det handler om som restauratør? Glade gæster du kan leve af?

Jeg tror desværre, at den episode som jeg har beskrevet, sker ofte. Men endnu oftere bliver den spontane middag slet ikke til noget, fordi det kan være nærmest umuligt spontant at finde et ledigt bord på en god restaurant i en by som København. Vi har alle prøvet at være i situationen. Vi får pludselig en vild lyst til at gå ud at spise, men kan kun komme i tanke om en håndfuld steder. Vi tjekker deres bookingsystemer, men alle er naturligvis fuldt bookede. Så enten giver vi op eller ender et sted, vi måske egentligt ikke havde lyst til den dag.

spontan restaurantoplevelse.jpg

FirstServed hjælper både spontane gæster og Københavns gode restauranter
 
Det er derfor, vi har lavet FirstServed. For at hjælpe alle os spontane gæster med at finde et ledigt bord på en god restaurant, når lysten rammer os. Og som en positiv sideeffekt hjælper appen også vores yndlingsrestauranter med at få gæster til de tomme borde, de har hver aften på grund af sene afbestillinger eller no-shows.
Download appen her:

Derudover har vi startet denne blog, fordi vi ikke vil nøjes med en specifik løsning, men vi vil også hylde de spontane middage. For som alt andet i livet, så er den spontane middag ofte den bedste.

Så hvor FirstServed er vores specifikke (og ret gode, hvis vi selv skal sige det) løsning til spontant at finde et bord på en god restaurant i København, har vores blog, Spontaneous Dining Club, det formål at hylde og udforske den spontane middag. Her vil vi altså give råd og vejledning til at få et spontant bord her og nu. Vi vil tippe om de restauranter, vi mener, der giver bedst mulighed for et spontant bord. Vi vil kigge på, hvad der rører sig andre steder i verden og sidst men ikke mindst, så vil vi hylde de personer, vi slet ikke synes får nok opmærksomhed, men som er restauranternes sande kunstnere og de spontane gæsters vigtigste allierede. Jeg snakker selvfølgelig om værterne og værtinderne.

download-on-the-app-store-apple.png
google-play.png