60% - SÅ MANGE AF DE DAGLIGE RESTAURANTGÆSTER ER SPONTANE

Det antal vil blive ved med at vokse, men hvad gør restauranterne for at tilpasse sig til den nye virkelighed? Ikke meget ser det ud til, men det burde de...

jakob.png

Skrevet af Jakob Gaard Nielsen

Dem af jer der er “gamle” nok til at huske så langt tilbage, vil give mig ret i, at det virker som om, at antallet af kvalitets-restauranter i Danmark er eksploderet over de sidste 20 år. Og til trods for at Corona pandemien helt klart betyder et tilbageslag, er der stadig kun grund til at tro, at vi vil se endnu flere fremover.  

Åbne restauranter København

Hvad skyldes denne eksplosion?
 
Det lette svar er; fordi der er et marked for det. Hvis vi dykker lidt mere ned i det, er den vigtigste grund nok det faktum, at vores indkomst er steget kraftigt. Fra 2000 til 2018 steg vores gennemsnitlige disponible indkomst med intet mindre end 28% (www.dst.dk). Læg dertil en stor stigning i vores gennemsnitlige formue, og vi får en befolkning med flere penge på lommen. 
 
Men flere penge i hånden og i banken er kun en del af forklaringen. En anden god grund er nok fremkomsten af sociale medier. Få andre brancher har nydt mere glæde af Facebook og specielt Instagram end restaurantbranchen. “Kameraet spiser først.”
 
Det var i hvert fald to af de mest åbenlyse forklaringer på, hvorfor vi har set sådan et boom af kvalitetsrestauranter i Danmark over de seneste to årtier. Og selvom der helt sikkert er flere, vil jeg lade det være ved de to.   
 
For jeg tror, det alt sammen kommer ned til én ting. Det at gå ud at spise er gået fra at være en luksusoplevelse, man gav sig selv en gang imellem, til i dag at være en hverdagsoplevelse. Og med bevægelsen over mod en hverdagsoplevelse, har gæstemønstret også ændret sig. Da det stadig var en luksusoplevelse, planlagde vi det i god tid, så vi var sikre på, at vi kunne få bord. Og intet på denne jord kunne komme i vejen for vores booking. I dag ser det anderledes ud, og flere og flere gæster booker bord samme dag eller endda lige inden. Og hvis deres lyst eller impulser ændrer sig, afbestiller de bare. No biggie.
 
Ifølge HORESTA (hoteller og restauranters brancheforening) er hele 60% af alle gæster på enhver given dag såkaldte spontane gæster. Mon ikke det tal også inkluderer cafébesøg? Så isoleret set er tallet for restauranter nok en smule lavere. Så lad os bare sige 40% for restauranter. Det er stadig næsten halvdelen af alle restaurantgæster - og det tal vil formegentlig kun stige fremover.  
 

Familie middag ude

Hvis jeg tager min gamle restauratør-hat på, kunne jeg nævne en million gode grunde til, at denne spontanitet er irriterende for restauranterne. Den gør det skide svært at planlægge "foodprep" og at lave vagtplaner. Desuden får man langt flere afbestillinger og bookinger i sidste minut - bare for at nævne nogle få.      
 
Men siden jeg ikke længere er restaurant-ejer, kan jeg tage mig friheden til at sige, at jeg ikke synes, at restauranterne skal lade sig frustrere over dette, men i stedet bruge deres tid og energi på at finde ud af, hvordan de kan tilpasse deres forretning til denne nye virkelighed. For faktum er, at mange af dem ikke havde været her i dag, hvis ikke vi havde fået et langt mere afslappet forhold til dét at gå ud at spise. Og med det er kommet spontaniteten. Jo før de accepterer den præmis og tilpasser sig, jo større chance har de for også at være her i morgen.   
 
Jeg vil ikke kloge mig på, hvordan restauranterne skal tilpasse sig den spontane trend, for det kan være meget forskelligt fra restaurant til restaurant. Nogle skal måske gøre deres menukort mere fleksibelt, andre skal måske kigge på deres bord-arrangement og bookingsystem. Uanset hvad, vil jeg på det allerkraftigste anbefale dem ikke at ignorere det, men i stedet tage det som en positiv udfordring. For deres egen skyld og for (i hvert fald) halvdelen af deres gæster.  


Hvis du ikke allerede har gjort det, så husk at downloade vores app her:

 

download-on-the-app-store-apple.png
google-play.png